Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av erbjudanden och nyheter från Skrivskolan!

Vad är klarspråk – och varför ska jag använda det när jag skriver?

klarspråk om språk Jun 30, 2024

Att använda klarspråk kan ha en betydande inverkan på hur din text uppfattas och hur väl ditt budskap når fram till din målgrupp. I detta inlägg går vi igenom vad klarspråk är, och varför klarspråksmetoden är så användbar i ditt skrivande.

Vad är klarspråk?

Klarspråk är konsten att uttrycka dig tydligt, enkelt och utan onödig komplexitet. Tänk less is more. Det handlar inte om att förenkla språket till en punkt där nyanser och detaljer går förlorade, utan snarare om att göra språket tillgängligt för så många som möjligt. Det innebär att använda ord och fraser som dina läsare lätt kan förstå och relatera till.

Varför använda klarspråk?

1. Ökad förståelse

Genom att skriva med klarspråk kan du se till att din mottagare inte bara läser din text utan också förstår den fullt ut. Det skapar en direkt koppling mellan dig och din läsare och ditt budskap landar som du har tänkt.

2. Större tillgänglighet

Visste du att det är lag på att skriva texter i klarspråk på myndigheter, kommuner och inom offentlig verksamhet? Det ingår under språklagen. Varför? Jo, en text som är skriven med klarspråk blir mer tillgänglig, det vill säga fler människor har möjligheten att ta till sig av innehållet. 

3. Förbättrad trovärdighet

Ett komplicerat språk kan skapa ett avstånd till dina läsare. En text som är skriven med ett lätt och begripligt språk visar att du respekterar din läsare och vill att de ska förstå vad du säger. Det skapar förtroende och gör att din text uppfattas som mer äkta och trovärdig.

Hur skriver jag i klarspråk?

Att skriva i klarspråk kräver kunskap om din publik och ditt ämne. Här är några grundläggande tips för att komma igång:

  • Förstå din målgrupp – vet vem du skriver för och anpassa språket därefter.
  • Undvik jargong – använd enkla ord och förklaringar istället för tekniska termer som kan vara förvirrande.
  • Var tydlig och koncis – kom direkt till punkten och undvik onödig komplexitet.
Klarspråk är mer än bara ett buzzword

Klarspråk är inte bara ett trendord som är här för att försvinna, det är en viktig del av effektiv kommunikation och i vissa fall ett krav, beroende på i vilken typ av verksamhet du jobbar. Genom att använda klarspråk kan du nå ut bredare, öka förståelsen och bygga förtroende hos dina läsare.

Oavsett om du är en erfaren skribent eller nybörjare, kan klarspråk hjälpa dig att förbättra ditt skrivande och göra din kommunikation mer effektiv. Så, nästa gång du sätter dig ner för att skriva något, ta på dig klarspråksglasögonen och upptäck hur det kan förändra din text till det bättre.

Vill du fördjupa dig? Ta vår kurs!

Om du vill fördjupa dig i ämnet och förbättra ditt skrivande, erbjuder vi en grundläggande digital kurs i klarspråk. Oavsett om du är en professionell skribent eller bara vill bli bättre på att uttrycka dig klart och enkelt passar kursen för dig. Kursen innehåller både teori och roliga övningar för att hjälpa dig att nå fram till fler med dina texter. Läs mer och anmäl dig här.

Lycka till!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.