Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av erbjudanden och nyheter från Skrivskolan!

Skrivarkurs eller skrivkurs – vad heter det egentligen?

om språk Jun 29, 2023

Skrivarkurs eller skrivkurs – vad är egentligen rätt? Troligtvis vet ni redan svaret om ni hängt på vår webb ett tag. Men oavsett vad som är rätt och fel märker vi att flest antal googlingar ändå landar på skrivarkurs och skrivarbyrå. Varför är det så?  

På Skrivskolan delar vi en passion för bokstäver och deras fantastiska kombinationer. Vi finner det också lika fascinerande att vissa ord kan skrivas på olika sätt av olika människor. Vi vet alla exempelvis att det heter "skrivbord" och inte "skrivarbord", men det verkar finnas delade åsikter om man ska anlita en "skrivbyrå" eller "skrivarbyrå" för sina textjobb.

Teorin bakom termerna

Det hela går egentligen tillbaka till ordens betydelse. Det finns faktiskt en skillnad mellan en skrivartävling och en skrivtävling. Den första handlar om en tävling mellan skrivare eller skribenter, medan den senare är en tävling som fokuserar på själva skrivandet. Själva tävlingen handlar självklart om samma sak, men syftningen och inriktningen är olika.

Så, heter det då skrivkurs eller skrivarkurs?

Om man skulle applicera samma teori här, kan vi alltså dra slutsatsen att skrivkurser refererar till kurser i att skriva, medan skrivarkurser är kurser ämnade för skrivare eller skribenter. Det är en marginell skillnad, men ändå en skillnad. Kanske är det också därför vi benämner skrivbord som just skrivbord, eftersom det är ett bord ämnat för att skriva vid, men inte endast tillåtet för skrivare att vistas vid. 

Skrivskolan – nischade skrivkurser för alla

Skrivskolan (läs Skrivskolan, inte Skrivarskolan) erbjuder nischade kurser inom skrivande och digital kommunikation. Våra kurser är till för alla som vill utveckla sin kunskap inom skrivande, oavsett om man är en fullfjädrad skribent eller endast skriver mejl på daglig basis. Därför kallar vi våra kurser för skrivkurser – för att vi tror på att alla kan ha nytta av att skriva bättre. Vare sig det gäller ett blogginlägg, ett mejl till en hantverkare eller ett sociala medie-inlägg. 

Är du intresserad av att se vårt kursutbud? Kika in våra digitala skrivkurser här! Vi lanserar nya kurser löpande. 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.